Vești bune pentru șoferii din viitor! Invenția care îi scapă de probleme pe timp de ceață, ploaie sau ninsoare
Șoferii din viitor vor scăpa de probleme pe timp de ceață, ploaie sau ninsoare, datorită unei invenții ce a fost făcută recent de o echipă de cercetători din Finlanda.
Invenția ce vine în ajutorul șoferilor
Echipa de cercetători din Finlanda, condusă de Sakari Lepikko de la Universitatea Aalto, a dezvoltat o nouă metodă de acoperire a suprafețelor cu un strat asemănător unui lichid pentru a le face mai alunecoase.
Mai exact, cercetătorii au dezvoltat un reactor pentru a crea suprafețele, care sunt denumite monostraturi autoasamblate, sau SAM.
Aceste monostraturi prezintă o suprafață asemănătoare unui fluid care rezultă din straturi de molecule ce sunt legate covalent de o bucată de material de siliciu, în același mod în care moleculele lichide sunt ținute împreună.
Acest lucru reduce drastic frecarea suprafeței, permițând picăturilor de apă să alunece cu ușurință. Cercetătorii se referă la acest proces de fabricație ca fiind o premieră de acest gen.
„Lucrarea noastră este prima dată când cineva a mers direct la nivel nanometric pentru a crea suprafețe eterogene din punct de vedere molecular.
Principala problemă cu un strat SAM este că este foarte subțire și, prin urmare, se dispersează cu ușurință după contactul fizic. Dar studierea lor ne oferă cunoștințe științifice fundamentale pe care le putem folosi pentru a crea aplicații practice durabile.”, a declarat Lepikko într-un comunicat de presă.
Ce au folosit cercetătorii pentru invenția lor
Lepikko și colegii săi au creat SAM-urile folosind un reactor de depunere de vapori – o mașină ce depune straturi subțiri de materiale pe suprafețe prin condensarea materialului vaporizat.
În acest caz, procesul a implicat pulverizarea suprafeței de siliciu cu o substanță chimică cunoscută sub numele de octiltriclorosilan pentru a crea suprafața asemănătoare unui lichid. Prin variația perioadei de timp în care materialul de siliciu a stat în reactor, cercetătorii au putut face SAM-ul mai mult sau mai puțin alunecos.
În timpul testării acestor suprafețe, echipa a constatat că atât timpii de creștere scurți, de aproximativ 30 de secunde, cât și cei mai lungi, de peste patru ore, au produs cele mai alunecoase suprafețe în comparație cu timpii de creștere intermediari.
Cum îi va ajuta invenția pe șoferi
Timpii de creștere mai scurți au făcut ca picăturile de apă de pe suprafață să se împrăștie, iar timpii de creștere mai lungi au făcut ca picăturile să se adune.
„Rezultatele au arătat mai multă alunecare atunci când acoperirea SAM a fost scăzută sau ridicată, care sunt, de asemenea, situațiile în care suprafața este cea mai omogenă. A fost contraintuitiv faptul că și o acoperire scăzută a produs o alunecare excepțională.”, a declarat Lepikko.
În anul 2016, o echipă de cercetători de la Universitatea de Stat din Pennsylvania a creat un strat gros de 2,5 microni inspirat de stratul de ceară de pe plante, care permite lichidelor groase, precum ketchupul și muștarul, să alunece direct de pe o suprafață.
Lepikko a precizat că cercetarea echipei sale are, totodată, proprietăți practice, cum ar fi degivrarea – procesul de înlăturare a straturilor de chiciură sau gheață formate pe anumite suprafețe pe timp de iarnă sau când temperatura este scăzută.
De asemenea, o posibilă aplicație practică a acestei invenții este cea anti-ceață, iar alta este crearea unor suprafețe cu autocurățare.